Waterbed ontluchten in 4 stappen

Lucht in uw waterbed vermindert het slaapcomfort. Wanneer er lucht in uw watermatras zit maakt dit een klotsend geluid. Dat is alles behalve rustgevend, laat staan dat het lekker slaapt. Het is echter niet helemaal te voorkomen, daarom moet u af en toe uw waterbed ontluchten. Als dit goed wordt gedaan is dit zelden nodig. Gelukkig is dat vrij eenvoudig om de lucht uit de watermatras te krijgen. Lees in dit artikel hoe u uw waterbed moet ontluchten.

Lucht in uw waterbed vermindert het slaapcomfort. Wanneer er lucht in uw watermatras zit maakt dit een klotsend geluid. Dat is alles behalve rustgevend, laat staan dat het lekker slaapt. Het is echter niet helemaal te voorkomen. Daarom moet u af en toe uw waterbed ontluchten. Als dit goed wordt gedaan, is dit zelden nodig. Gelukkig is het vrij eenvoudig om lucht uit het watermatras te pompen. Lees in dit artikel hoe u uw waterbed moet ontluchten.

Inhoud:

1. Hoe ontstaat lucht in het watermatras?

Het vullen van het watermatras is onderdeel van het opbouwen van uw waterbed. Tijdens het vullen kan er wat lucht in het matras terecht zijn gekomen. Dit kan aan de samenstelling van het leidingwater en de druk in de waterleidingen liggen. Ook kunnen algen en bacteriën ervoor zorgen dat er gassen ontstaan. Deze gassen hebben hetzelfde effect als lucht. Lucht in het matras is niet altijd direct merkbaar en het kan even duren voordat er luchtbelvorming ontstaat. Wanneer er luchtbelvorming ontstaat zal het water in het bed gaat klotsen. Dit zorgt niet alleen voor een vervelend geluid, maar het vermindert ook de ondersteuning en het slaapcomfort. Daarnaast hebben algen, bacteriën en schimmels zuurstof nodig om te groeien. Daarom is het belangrijk om luchtbelvorming in de watermatras tegen te gaan. Soms is ontluchten niet voldoende en is het nodig luchtbinder aan het water in uw matras toe te voegen. Na het toevoegen van de flacon luchtbinder moet u het matras nog wel ontluchten. Waterbed conditioner zorgt er ook voor dat er geen bacteriën en algen in het stilstaande water ontstaan. Door regelmatig conditioner toe te voegen voorkomt u dus ook luchtvorming.

2. Hoe vaak moet u een waterbed ontluchten?

Alleen als u het water hoort klotsen. Een nieuw gekocht waterbed moet in het begin vaker ontlucht worden. Afhankelijk van de afgestelde druk in uw kraan zit er behoorlijk wat lucht in de waterleidingen. Daarom raden we u aan de eerste maand in ieder geval een keer per week te ontluchten.

3. Waterbedontluchtingspomp

Om uw waterbed te ontluchten, heeft u een ontluchtingspomp nodig. Het is de bedoeling dat de lucht uit de watermatras naar de vultuiten wordt gewreven waar deze met behulp van de ontluchtingspomp uit het matras gepompt kan worden. Voor het ontluchten van het watermatras heeft u twee personen nodig. Heeft u nog geen ontluchtingspomp? Deze ontluchtingspomp kunt u online in onze webshop kopen. waterbed ontluchtingspomp

4. Stappenplan waterbed ontluchten

  • Haal het beddengoed en de tijk van het bed.
  • Het grootste deel van de lucht in het watermatras kunt u eruit halen door rustig met uw lichaam van het hoofdeind naar het voeteneind van het watermatras te rollen. Ontlucht bij een duo uitvoering eerst het ene watermatras en daarna het andere. Zet tijdens het rollen beide vultuiten open. Ga eerst liggen en laat de andere persoon de vultuiten openzetten, anders komt er mogelijk al water uit de vultuiten. Rol met beleid en kom niet te dicht bij de vultuit, anders komt er water uit de tuiten. Pas op met scherpe voorwerpen zoals een horloge of riem. Rollen is alleen noodzakelijk bij de eerste keer ontluchten. Daarna is wrijven het beste.
  • De meeste lucht is nu uit het watermatras. Nu kunt u de laatste lucht uit het matras pompen. Sluit één vultuit en plaats de ontluchtingspomp op de andere vultuit. Trek vervolgens de pomp met tuit en matras een stukje omhoog en pomp de lucht uit het watermatras.
  • Laat de tweede persoon door middel van een wrijvende beweging de laatste lucht naar de vultuit verplaatsen. Start in de hoeken en werk naar de vultuit toe. De andere persoon blijft pompen tot er geen lucht meer door de pomp wordt aangezogen.
Let op: Zorg dat er geen water in de ontluchtingspomp terechtkomt.
  • Laat de pomp, de tuit en de watermatras geleidelijk zakken. Het is erg belangrijk om door te blijven pompen totdat alle lucht uit de watermatras is. Als de watermatras volledig luchtvrij is, haalt u de pomp van de tuit en plaatst u de stop op de dop. Zorg ervoor dat het waterniveau in de vultuit gelijk is aan het waterniveau van het watermatras, zodat er geen lucht in de matras komt.

Tip: Voeg voor het ontluchten direct een flesje waterbedconditioner toe aan het water om luchtvorming door algen en bacteriën tegen te gaan.

5. Als de lucht niet verdwijnt

Als u bijna wekelijks lucht in uw watermatras moet wegpompen, raden wij u aan contact op te nemen met onze klantenservice. Er is dan mogelijk iets aan de hand met de vuldop, een kleine lekkage of een ander probleem. Het is niet gebruikelijk als u het waterbed maandelijks of zelfs wekelijks moet ontluchten. Om rustig te kunnen slapen, zonder bubbelende en klotsende geluiden, zou u uw watermatras slechts twee keer per jaar hoeven te ontluchten. Heeft u vragen over het ontluchten van uw watermatras? Stel uw vraag in de reacties of neem contact met ons op.

Menu